O trecere în revistă a brandurilor Tecuciului

De la iarmarocul multisecular la diversitatea și frumusețea spațiilor verzi din Tecuci.

O trecere în revistă a brandurilor Tecuciului

Fiecare așezare se remarcă prin câteva elemente specifice ce contribuie la promovarea unei imagini pozitive, la o mai bună cunoaștere a acesteia și, implicit, la crearea unei ierarhii inconfundabile în competiția cu celelalte localități din țară.

Iarmarocul-Moldovenesc-2016-Tecuci-Stefan-Andronache

Din acest punct de vedere se pare că orașul Tecuci nu ar fi dus lipsă până acum. Cu o îndelungată tradiție de peste 350 de ani, când debutase doar ca un simplu târg de cai, iarmarocul de Sânzenii transformat, de un secol, în bâlciul de Sfânta Maria continuă să rămână cea mai importantă și mai cunoscută sărbătoare populară într-un areal de cca. 50 km pătrați.
Școala de Pilotaj – Creată după Primul Război Mondial și care a funcționat până prin anii ´60 – a contribuit la popularizarea localității datorită sutelor de absolvenți care se mândreau cu faptul că au frecventat-o.
Piloții formați aici au avut contribuții decisive în apărarea fruntariilor țării, cât și pe fronturile din est sau din vest în timpul celui de al Doilea Război Mondial.

În perioada interbelică, în cadrul Liceului Real de băieți  „D. A. Sturdza“ se întemeiase o fanfară a elevilor care devenise, pe parcurs, nu numai o mândrie a tecucenilor, ci și un ambasador al acestora în cadrul concursurilor artistice naționale pentru tineret.

Desigur că despre Tecuci începuse să se vorbească de bine chiar și în perioada comunistă. Zecile de produse – concepute la Fabrica de Conserve din legume și fructe din localitate – ajunsese să fie cunoscute pentru calitatea lor nu numai conaționalilor din absolute toate colțurile României, ci și consumatorilor din alte 36 de țări răspândite pe patru continente.

Vreme de mai multe decenii, orașul devenise o rampă de lansare și pentru artiștii amatori din țară care, pe timpul verii, nu ezitau să participe în cadrul unuia dintre cele mai prestigioase concursuri de folclor moldovenesc din România, Festivalul „Cântă de răsună lunca“.

Tecuciul ajunsese să fie cunoscut, prin anii ´70 – ´80, ca un autentic „oraș al trandafirilor“, eforturile edililor și locuitorilor pentru înfrumusețarea sa fiind încununate cu numeroase premii și mențiuni.

Remarcabilă fusese până de curând și fapta un om simplu, dar mare iubitor de natură care încercase să remodeleze, într-o manieră rustic, vechea Grădină Publică din centrul municipiului, transformând-o într-un autentic „colț de rai“ unde obișnuiau să descindă majoritatea localnicilor, inclusiv străinii aflați în trecere prin oraș sau veniți cu totul special, pentru a se reconforta în preajma fântânilor răcoroase sau bucura de prezența florilor multicolore și parfumate.

Parcul-Central-gradina-publica-Tecuci-1024x595

Nutrim speranța că tecucenii vor continua să ofere surprize notabile musafirilor ce vor descinde în localitatea lor, acordând o îngrijire sporită celor cinci parcuri, conservând cu responsabilitate monumentele de arhitectură care s-au mai păstrat.

Procedând astfel, ei vor asigura un plus de frumusețe și pitoresc propriei lor așezări, spre invidia locuitorilor celorlalte așezări urbane din țară.

Ștefan Andronache