Telecomanda auto are pentru început doar o singură funcţie

Unul din cele mai năstruşnice, dar şi utile idei de utilizare a sistemului de telecomandă intră în atenţia industriei auto încă din anii ’80.  

Remote keyless system, aşa cum este cunoscut tipul de telecomandă pentru autoturism, este generat de ideea de a nu se utiliza cheia clasică pentru acest lucru. Altfel, comoditatea şi rapiditatea accesului în autoturism îl recomandă şi Remote keyless system devine în anii următori componentă obligatorie în industria auto.

Ideea îi aparţine inginerul mecanic A.B. Makkar care a inventat primul sistem de acces fără cheie pentru autoturism, comandat de la distanță sau, telecomandat. Conceptul plecă de la combinarea unei telecomanzi şi a unei chei de contact pentru autoturism. Avem prin urmare o minusculă telecomandă aşezată la un capăt al cheii de contac a maşinii, care conținea un mic emițător/receptor. Acesta funcționează prin unde radio de emisie la o anumită frecvență, din zona undelor scurte (US) şi sunt stabilite diferit de la o ţară la alta. În America de Nord și Japonia, de exemplu, acestea se află pe pe fregventa de la 315 MHz, în timp ce în Europa aceste sisteme funcționează pe frecvența ceva mai mare, de 433.92 MHz.  

Modul de funcţionare al sistemului este extrem de simplu. Când butonul de pe telecomandă este acţionat, un semnal codificat se deplasează prin undele radio către un receptor amplasat în interiorul mașinii, iar acesta blochează sau deblochează ușa autoturismului.

American Motors Corporation (AMC) şi Renault FRANCE dotează încă din anul 1983 mai multe autoturisme cu acest tip de chei cu telecomandă sau Remote keyless system.

Telecomanda auto are pentru început doar o singură funcţie, aceea de actina portiera maşinii. Mai târziu, la aceeaşi telecomandă se ataşează un alt buton prin care se acţionează punerea în funcţiune a motorului maşinii, de asemeni de la distanţă.

Dar de dată recentă este utilizarea unei taste inteligente care permite oamenilor deblocarea vehiculului fără a fi nevoie să se apese un buton al cheii cu telecomandă, iar prezenţa cheii cu telecomandă în interior autoturismului şi atingerea unei taste de pe bordul maşinii face că motorul să poată fi pornit, fără utilizarea cheii de contact.

Cu siguranţă sunteţi curioşi să ştiţi cum funcţionează un astfel sistem de deschidere şi pornire a maşinii care nu este necesar să fie acţionat în vreun fel!

cheile unui autoturism

„Cheia de recunoaştere”, sau explicaţia acestei noi tehnologii se află în dotările suplimentare ale telecomenzii auto, care este conceput să emită un semnal. Odată ce cheia cu rol de traductor, aflată în posesia şoferului este la anumită distanță faţă de portiera maşinii, şoferul poate doar atinge mânerul ușii și vehiculul se va debloca. La fel şi pentru pornirea motorului, prezenţa unei telecomenzi şi a semnalului emis de acesta, recunoaşterea sau încadrarea în elementele de proiecţie sau cod, fac la fel de facilă pornirea autoturismului.

Telecomanda tv, telecomanda auto, telecomenzile utilitare sau universale au tendinta de a fi incorporate astăzi unor gadgeturi. Vom vedea deci ce mai urmează.